Zanim zaczniemy sprzedawać alkohol choćby w sklepie lub serwować alkohol w restauracji czy innym punkcie gastronomicznym, najpierw wymagane będzie zezwolenie na detaliczną sprzedaż alkoholu. Wokół tematu ubiegania się o zezwolenie na sprzedaż alkoholu często pojawia się także termin “koncesja”. Jest to jednak tylko potocznie używane określenie na dokument, uprawniający do sprzedaży alkoholu.
Na miejscu czy na wynos?
Wyróżnia się zezwolenie na sprzedaż w punktach sprzedaży napojów alkoholowych, przeznaczonych do spożycia poza miejscem sprzedaży lub w miejscu sprzedaży. W przypadku sprzedaży/podawania alkoholu w restauracji to, co nas interesuje to zezwolenie na sprzedaż napojów alkoholowych przeznaczonych do spożycia w miejscu sprzedaży, w tym w samodzielnym, wygrodzonym ogródku gastronomicznym. Takie zezwolenie wydaje prezydent miasta, burmistrz lub wójt. Aby uzyskać zezwolenie trzeba spełnić określone warunki. Przedsiębiorca jest zobowiązany do przedstawiania wszystkich informacji o działalności, miejscu gdzie będzie sprzedawał alkohol, w tym także umowę najmu lokalu, w którym ma być prowadzona działalność.
Potrzebna zgoda od wspólnoty lub właściciela
Ponadto potrzebne jest pozwolenie na sprzedaż alkoholu dla lokalu, gdzie ma znajdować się lokal. Zgodę łatwiej uzyskać w budynku bez wspólnoty mieszkaniowej np. biurowym lub galerii handlowej. Tam zgodę wydaje właściciel, zarządca lub administrator budynku. W przypadku gdy restauracja miałaby się znajdować w wielorodzinnym budynku mieszkalnym – zgodę na sprzedaż alkoholu w lokalu musi wydać wspólnota.
Sklepy mają więcej obostrzeń
Warto podkreślić, że pozwolenie na sprzedaż alkoholu w restauracjach, gdzie napoje wyskokowe są spożywane w lokalu, zawiera mniej obostrzeń niż w sklepach monopolowych i supermarketach.
Zgodnie z uchwałą Rady Miasta z dnia 5 lipca 2018 r. w sprawie miejsc sprzedaży i podawania napojów alkoholowych, punkt sprzedaży napojów alkoholowych przeznaczonych do spożycia poza miejscem sprzedaży może być usytuowany w odległości nie mniejszej niż 50 metrów od:
a) szkoły (z wyjątkiem szkoły dla dorosłych): podstawowej, gimnazjum, ponadgimnazjalnej (z wyjątkiem szkoły policealnej) i artystycznej,
b) bursy i internatu,
c) młodzieżowego ośrodka wychowawczego i młodzieżowego ośrodka socjoterapii,
d) placówki wsparcia dziennego w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 9 czerwca 2011 r. o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej (Dz. U. z 2018 r. poz. 998 i 1076),
e) dziennego i całodobowego oddziału terapii uzależnień,
f) oddziału leczenia alkoholowych zespołów abstynencyjnych,
g) Stołecznego Ośrodka dla Osób Nietrzeźwych,
h) świątyni, domu modlitwy i kaplicy,
i) specjalnego ośrodka szkolno-wychowawczego oraz specjalnego ośrodka wychowawczego dla dzieci i młodzieży wymagających stosowania specjalnej organizacji nauki, metod pracy i wychowania,
j) obiektu wojskowego, na terenie którego znajdują się wspólne kwatery stałe, przeznaczone do zakwaterowania zbiorowego żołnierzy;
W przypadku restauracji obostrzenia dotyczące przeznaczonych do spożycia w miejscu sprzedaży w obwodzie 50 metrów, obejmują jedynie dwa ostatnie punkt, z wyżej wypisanej listy.
Planujesz otwarcie restauracji lub sklepu? W swojej ofercie posiadamy gamę lokali gastronomicznych w inwestycjach biurowych, galeriach i pasażach handlowych, a także w nowych inwestycjach mieszkaniowych na terenie największych miast w Polsce. Wesprzemy Państwa w poszukiwaniu nowych lokalizacji do wynajęcia. Zapraszamy do kontaktu, mail: [email protected], tel. +48 22 299 17 27.
Sprawdź, w czym jeszcze możemy pomóc
Działamy na wielu płaszczyznach
Najemcy
Wynajmującego
Markets